ElektrischeFietsTest.nl > Tips & Informatie > Elektrische fiets aankooptips

Welke fiets zoek je?

Kies merk
Kies model
Kies bouwjaar

Elektrische fiets aankooptips

franktips
Door Redactie

Bij de aanschaf van een elektrische fiets komt veel kijken. Er is een grote keuze in merken en verschillende aandrijfsystemen en de prijzen lopen uiteen. Maar hoe vind je nu de e-bike die het beste bij je past? En waar moet je op letten bij aanschaf? Hieronder zie je 9 belangrijke elektrische fiets aankooptips op een rij.


1. Gebruik
Ga alvorens je bij de fietsenwinkel binnen stapt na waarvoor je de e-bike wilt gaan gebruiken; dagelijks korte ritten, recreatief gebruik of woon-werkverkeer? Wat is je budget? E-bikes zijn er vanaf circa € 1000,- oplopend tot € 4000,-. Een goede e-bike hoeft niet perse duur te zijn, maar doorgaans geldt dat aan een geavanceerdere e-bike een duurder prijskaartje hangt.

2. Waar kopen?
De e-bike is een complex product. Kies voor een fietsenwinkel waar je goed geholpen wordt, niet alleen tijdens de aankoop maar zeker ook ná de aankoop, tijdens het gebruik. Voor een onverhoopte storing of periodiek onderhoud is een fietsenwinkel of servicepunt dichtbij huis aan te bevelen. Een dealer kan de e-bike tevens afstellen op je persoonlijke wensen.

3. Frame
Zoek een e-bike die bij je persoonlijke voorkeur past. Veel voorkomend zijn dames-, heren- en het lage instapframe. Soms is het ook voor mannen prettig om op een damesfiets te fietsen vanwege de gemakkelijke instap. De framemaat moet afgestemd zijn op je lichaamslengte. De dealer kan je adviseren welke framemaat het best bij je lengte past.

4. Plaats motor
De motor is het hart van een e-bike. Iedere motor heeft zijn specifieke eigenschappen en rijdt daardoor anders. Ook de plaats van de motor heeft invloed op het fietscomfort, probeer dan ook de verschillende systemen: voorwiel-, midden- en achterwielmotor uit.

5. Accu
De afstand die je kunt afleggen op een volle accu wordt bepaald door de accucapaciteit, welke wordt uitgedrukt in Wh (Watt/Uur). Hoe meer kilometers je op een acculading wilt afleggen, hoe meer Wh je nodig hebt. Veel fietsmerken hebben verschillende accucapaciteiten tegen een meerprijs leverbaar. Ben je een intensieve fietser kies dan voor een grotere accucapaciteit, maar voor korte ritten volstaat wellicht een kleinere accu met iets minder capaciteit. Dat maakt de e-bike goedkoper.

6. Display
Ga na hoe gemakkelijk en uitgebreid de display is. Vind je het leuk om allerlei ritgegevens te bekijken, kies dan voor een fiets met een uitgebreid digitaal display. Vind je deze extra features minder belangrijk, dan kun je evengoed met een eenvoudiger en goedkoper display uit de voeten. Sommige modellen zijn voorzien van een afneembaar display. Wanneer de display afgekoppeld is, maakt dit de e-bike onaantrekkelijker voor diefstal.

7. Versnellingen
E-bikes zijn verkrijgbaar met drie verschillende soorten versnellingen: naaf-, derailleur-, of automatische versnellingsnaaf. Voorritten op korte afstand of licht recreatief gebruik, kies je voor de onderhoudsarme naafversnellingen in combinatie met een gesloten kettingkast. Voor sportief gebruik of lange ritten kun je kiezen voor een derailleur of allernieuwste automatische versnellingsnaaf.

8. Gewicht
E-bikes zijn door de motor en accu zwaarder dan een gewone fiets. Heb je niet veel tilkracht of moet je voor opbergen of gebruik de e-bike vaak optillen, kies dan voor een lichtgewicht model. Ook bij vervoer van e-bike(s) op de fietsendrager is gewicht belangrijk. Let hierbij op de maximale kogeldruk van de trekhaak.

9. Maak een proefrit!
Alleen door het maken van een uitgebreide proefrit kun je ervaren en oordelen of de e-bike geschikt voor je is. Let tijdens de proefrit op de volgende punten.

Checklist Proefrit:

Display: Is de display gemakkelijk te bedienen, af te lezen en kun je hem ook bedienen zonder je handen teveel van het stuur te halen? Dat laatste is vooral bij hogere snelheden belangrijk!

Motor: Rijd een tijdje met volle maar ook met lagere ondersteuning. Hoeveel ondersteuning kan de motor leveren? Een e-bike moet je een veilig gevoel geven en er niet ‘met je er vandoor gaan’. Hoeveel geluid maakt de motor?

Accu: Houd tijdens de proefrit de accu in de gaten. Hoeveel kilometer kun je afleggen met een volgeladen accu

Remmen: Kijk hoe de rem reageert als je zachtjes remt. Probeer ook met hoge snelheid een acute stop te maken. Reageren de remmen krachtig genoeg? Blijft de fiets goed in het spoor? Slingert de fiets of trekt hij n aar één kant

Versnellingen: Test de e-bike in verschillende versnellingen. Schakelt hij snel en goed? Kun je ook in de hoogste ondersteuningsstand voldoende kracht op de pedalen zetten?

Weerstand: Rijd ook eens zonder ondersteuning. Trapt de fiets dan zwaar? Een elektrische fiets moet ook zonder ondersteuning goed te berijden zijn.

Stabiliteit: Let er op of de fiets stabiel is, ook bij hogere snelheden. Maak met verschillende snelheden flauwe en scherpe bochten. Kijk of hij goed in het spoor blijft en niet gaat slingeren.

Ergonomie: Het allerbelangrijkste: fiets je er prettig op? Ook bij een wat langere rit? Zit je comfortabel? Een e-bike moet passen bij je lichaamslengte en de afstand tussen zadel, trappers en het stuur moet goed aanvoelen. Als de e-bike niet goed op je lichaam is afgestemd, kun je pijn in je rug, je achterwerk of je armen krijgen.


Delen: