ElektrischeFietsTest.nl > Tips & Informatie > Alles over accu en actieradius

Welke fiets zoek je?

Kies merk
Kies model
Kies bouwjaar

Alles over accu en actieradius

Compatibel-Bosch-accu-468-Wh-aansluiting
Door Redactie

Hoe ver kan ik fietsen met een volle accu? Het is de meest gestelde vraag bij aankoop van een elektrische fiets. Begrijpelijk, het is niet prettig om onderweg met een lege accu te staan. De actieradius, het aantal kilometers dat je kunt afleggen op een volle accu, wordt grotendeels bepaald door de mate waarin je gebruik maakt van de ondersteuning en de accucapaciteit van de elektrische fiets. Daarom deze aankoop- en gebruikstips om langer te genieten van uw e-bike!

In de praktijk minder actieradius: De actieradius valt in de praktijk soms lager uit dan door de fabrikant is opgegeven. Dit komt door de verschillen tussen fietsen in de buitenlucht en de ideale omstandigheden waaronder de actieradius soms wordt vastgesteld. Factoren die invloed hebben op de actieradius zijn bijvoorbeeld: lichaamsgewicht, tegenwind, bandenspanning en stadsverkeer met veel stilstaan en optrekken.

Accu’s vergelijken: Om e-bikes onderling te vergelijken, kun je het beste kijken naar de hoeveelheid energie die er in de ‘accutank’ gaat. De capaciteit van de accu wordt uitgedrukt in Watt/Uur (Wh). Simpel gezegd staat een hoger aantal Wh voor meer actieradius en daarmee kilometers die je op een volle accu kunt afleggen.

Welke accu kiaccu_frameezen: Veel fietsmerken bieden bij aanschaf van een elektrische fiets, een grotere accu tegen bijbetaling.  De keuze bestaat vaak uit accu’s met een capaciteit van ca. 300, 400 en 500 Wh. Kies een accu die past bij de afstand die je wilt gaan afleggen en het type gebruik. Voor ritten tot ca. 40 kilometer op vlakke weg, volstaat een accu van 300 Wh prima. Ben je een fervent fietser en maak je graag langere fietstochten, kies dan voor een grotere accu vanaf 400 Wh zodat je onderweg niet met een lege accu komt te staan. Voor het sportievere gebruik, snelle e-bikes of bergachtige fietsvakanties is een 500 Wh accu het overwegen waard.

Koop een ‘verse’ accu: De accu van een e-bike is aan slijtage onderhevig. Door technische veroudering zal de capaciteit door de jaren heen afnemen. De vuistregel daarbij is 10 tot 15% capaciteitsverlies per jaar, ook als de accu nauwelijks of niet gebruikt wordt. Let bij het kopen van een showroom-, uitlopend- of overjarig model dus altijd op de productiedatum van de accu. Heeft de accu lang bij de fabrikant of in de winkel in opslag gelegen, dan kan dit de levensduur of actieradius negatief beïnvloeden. Dan valt een koopje alsnog duur uit, want een nieuwe accu kost, afhankelijk van de capaciteit, al snel € 400 tot € 700,-. Bij twijfel kun je een erkende dealer vragen om een accu testrapport. Deze test geeft aan hoeveel energie de accu nog levert. Houd rekening met een verwachte levensduur van circa vier jaar bij normaal gebruik. Een accu raakt vaak niet volledig defect, maar de capaciteit en actieradius zal dusdanig zijn afgenomen dat de meeste consumenten dit als onbruikbaar ervaren.

Accu gewicht: Het gewicht van de accu en de plaats waar de accu op de fiets gemonteerd zit, kan het fietscomfort en de stabiliteit negatief beïnvloeden. Het gewicht van de accu heeft namelijk invloed op het zwaartepunt van de e-bike. Het gewicht van accu’s varieert tussen de 2 en 5 kilogram. Er zijn tevens e-bikes verkrijgbaar waar twee accu’s op aangesloten kunnen worden. Dit lijkt een pluspunt, maar let dan goed op de stabiliteit van de fiets tijdens een proefrit. Een e-bike met twee accu’s kan kwetsbaarder zijn, het is het overwegen waard om één grote accu te kopen. Want naast het gewicht is het systeem ook kwetsbaarder, er kunnen immers niet één maar twee accu’s kapot gaan.

 

 


Delen: