ElektrischeFietsTest.nl > Nieuws > Welke accu past het best bij mijn rijgedrag?

Welke fiets zoek je?

Kies merk
Kies model
Kies bouwjaar

Welke accu past het best bij mijn rijgedrag?

welke accu
Door Redactie

Voor velen is de accu het meest mysterieuze onderdeel van een elektrische fiets, welke accu is nou het beste voor mij ? Onderstaande informatie is dan ook geschreven naar aanleiding van de vele vragen die wij hebben ontvangen omtrent de Accu, in de hoop meer duidelijkheid te geven over een van de belangrijkste onderdelen van uw elektrische fiets…

Advies voor het langdurig plezier hebben van uw batterij:

  • Alle batterijen kennen in meer of minder mate een zelfontlading. Omdat dit het meest voorkomende probleem is en zeker als de batterij op de fiets (of andere gebruikers) aangesloten blijft adviseren wij bij stilstand periodes de batterij uit de fiets te nemen en 1 maal per maand te laden. Er zijn ook laders met een druppelfunctie en daar kan de batterij op aangesloten blijven totdat u de fiets weer gebruikt.
  • Het leeg rijden van de batterij. Buiten het feit dat dit erg lastig is want wanneer is de batterij leeg: altijd als het u niet uitkomt vinden wij dit ook meer schade dan goed doen aan de batterij. Het komt van oude opvattingen waarbij vooral de NiCD techniek de naam had “lui” te worden als die te vroeg werd geladen: het zogenaamde geheugeneffect. Natuurlijk het bestaat maar het is niet zo ernstig als men denkt. Als de lader voor die techniek een refresh stand heeft dan kunt u die gebruiken om eens per maand de batterij leeg te maken en weer te laden. Het zelf ontladen van batterij met een lampje of iets dergelijks wordt sterk ontraden. Het diep ontladen moet voorkomen worden.
  • De moderne laders zijn best goede apparaten die zo zuinig als mogelijk omgaan met energie maar ook met uw batterij. Het kapot laden van de batterij is in principe met een goed werkende lader daarom ook niet mogelijk ook niet als u de batterij niet geheel leeg rijdt. Natuurlijk hoeft u niet te laden als er maar een 10 minuten is gefietst met een volle batterij.
  • De actieradius die door de fabrikanten en verkopers worden opgegeven zijn altijd wat rooskleurig: veel tegen wind, veel stoplichten, zachte banden, slecht onderhoud op de fiets maar ook uw vermogen om mee te trappen en uw gewicht spelen hierbij een zeer grote rol. Dat is de reden dat wij de batterij vaak toch even testen want de fiets kan natuurlijk ook de oorzaak zijn van het niet halen van de opgegeven actieradius. Onze capaciteit testen liegen niet!

 


Delen:

Archief