ElektrischeFietsTest.nl > Nieuws > RAI: bijtelling-vrij voor leasefiets

Welke fiets zoek je?

Kies merk
Kies model
Kies bouwjaar

RAI: bijtelling-vrij voor leasefiets

Lease fiets van de zaak
Door Redactie

Brancheorganisatie RAI vindt dat het volgend kabinet het mogelijk moet maken dat het een stuk gemakkelijker wordt een snelle elektrische fiets te leasen. Op dit moment zijn er te veel verschillende en onduidelijke regels waardoor het fiscaal niet aantrekkelijk is om een `speed pedelec’ van de zaak te rijden. Aldus brancheorganisatie RAI.

Volgens Wouter Jager, voorzitter RAI Vereniging afdeling Fietsen, rijden er op de Nederlandse wegen zo’n 9000 snelle fietsen, waarvan er 739 zakelijk geregistreerd staan.

Bij een leasefiets zijn er geen verschillende bijtellingscategorieën, die we wel vinden bij auto’s. De volledige waarde van de fiets moet dus bij het inkomen worden opgeteld.

Oneerlijk en bizar

“Een snelle e-bike, een speed pedelec waar je een brommerrijbewijs voor nodig hebt, begint gemiddeld bij 3500 euro. Dat kost een forens dan al snel 120 tot 130 euro per maand”, rekent Jager voor. Dat is het dubbele van het bedrag dat een elektrische auto met een waarde van 40.000 euro kost.

Volgens de RAI moet de bijtelling voor een fiets van de zaak dan ook verdwijnen. “Het is gewoon oneerlijk en bizar dat leasefietsrijders de hele waarde van de fiets moeten optellen bij hun inkomen. Voor lease-auto’s is dat maximaal 25 procent. Je moet fietsen juist stimuleren, zodat mensen hun auto laten staan en naar hun werk fietsen. Dat is niet alleen gezonder, het leidt ook tot minder files.” zegt Jager.


Delen:

Archief