ElektrischeFietsTest.nl > Nieuws > Nieuwe regels onhaalbaar voor snelle e-bike

Welke fiets zoek je?

Kies merk
Kies model
Kies bouwjaar

Nieuwe regels onhaalbaar voor snelle e-bike

Nieuwe regels onhaalbaar voor snelle e-bikes
Door Redactie

Per 1 januari 2017 gelden er nieuwe regels voor Speed pedelecs. De rijders van deze snelle e-bikes moeten onder andere een aangepaste helm gaan dragen. Met nog een kleine vijf weken te gaan, blijkt de uitvoering hiervan geen haalbaar feit. Dit komt omdat deze helmen pas vanaf half februari leverbaar zijn. Daarnaast zijn er ook zorgen over de verplichting om op de rijbaan te fietsen, net als bromfietsen.

De speed pedelec is met zijn snelheid vooral een erg populaire fiets geworden onder de forenzen. Wanneer je goed mee trapt haal je de 45 kilometer per uur makkelijk en dat maakt deze snelle e-bike tot een goed alternatief voor het openbaar vervoer en de auto.

Nieuwe regels

Eén van de nieuwe regels is dat de huidige blauwe snorfiets-kentekenplaat volgend jaar zal vervangen worden voor een gele plaat. Daarnaast zullen de bestuurders een speciale pedelec-helm moeten dragen, de zogenaamde helm-norm. Een verplichting die geldt voor alle bestuurders van deze snelle e-bike. Een andere nieuwe regel is dat de fietsers op de rijbaan gaan rijden binnen de bebouwde kom.

Huidige regels

Nieuwe regels onhaalbaar voor snelle e-bikesVoor die gene die al over een speed pedelec beschikt is er geen haast. Zij hebben tot 1 juni 2017 de tijd om hun huidige blauwe kentekenplaatje te ruilen voor een geel exemplaar. Wanneer je met een gele plaat fiets wordt de speciale pedelec-helm een verplichting. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu raadt wel aan om tot die tijd een bromfietshelm te dragen. Maar volgens de branche is dat evenmin een optie. “Deze helmen ademen niet. Je moet flink trappen dus dat is niet te doen”, zegt Tom Huyskens van Bovag.

 

Wel of geen boetes

Zowel de Fietsersbond als de Bovag verwachten niet dat pedelec-rijders in januari al een boete zullen krijgen als ze met de verkeerde helm op fietsen. “In het begin zal de politie vooral mensen bewust willen maken van het feit dat ze niet op een normale e-bike zitten, maar op een veel sneller exemplaar”, zegt Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Nieuwe regels onhaalbaar voor snelle e-bikes

 

 

 

 

 

 

 


Delen:

Archief