ElektrischeFietsTest.nl > Nieuws > Nederlander wil subsidie van overheid voor aanschaf e-bike

Welke fiets zoek je?

Kies merk
Kies model
Kies bouwjaar

Nederlander wil subsidie van overheid voor aanschaf e-bike

SUBheaderE-Deluxe
Door Redactie

Uit onderzoek van Shimano blijkt dat ruim zes op de tien Nederlanders vindt dat de overheid het gebruik van e-bikes niet voldoende stimuleert. Daarnaast wil bijna de helft van de Nederlanders (46%) dat de overheid met subsidie bijdraagt aan het bekostigen van de aankoop van e-bikes.

Mike Smink, sr. Marketing Manager Shimano: “Het onderzoek is in opdracht van Shimano Europe uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de mening van de (potentiële) doelgroep voor e-bikes met betrekking tot een aantal factoren die het gebruik van e-bikes zouden kunnen stimuleren. Dit inzicht helpt ons (en de markt) een breder platform en communicatiestructuur te creëren die uiteindelijk weer ten goede kan komen aan de branche en (toekomstige) gebruikers van e-bikes.”

Informatie en testdagen

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door Multiscope onder 1.000 respondenten in de maand april 2015blijkt dat Nederlanders verwachten dat de overheid ook op andere manieren het gebruik van e-bikes stimuleert. De twee voornaamste manieren zijn door informatie te verstrekken over de gezondheidsvoordelen van e-bikes (23%) en door e-bike testdagen te organiseren (13%). Uit het onderzoek blijkt dat met name ouderen behoefte hebben aan voorlichting (39%) en het testen van een e-bike (40%).

Alternatief voor openbaar vervoer

Dat er nog veel (verkoop)kansen zijn voor e-bike retailers, blijkt uit het feit dat maar liefst 65% van de Nederlanders in plaats van het openbaar vervoer voor een e-bike zou kiezen als deze beschikbaar zou zijn. De belangrijkste reden om te kiezen voor een e-bike (43%) is de onafhankelijkheid die het oplevert: je hoeft geen vertrektijden meer in de gaten te houden. Daarnaast speelt ook de gezondheid een rol. Voor vier op de tien is het een manier om aan de dagelijkse beweging te komen.

Openbaar oplaadpunt e-bikes

Met name voor e-bikers die de e-bike gebruiken als alternatief voor het openbaar vervoer zijn openbare oplaadpunten van essentieel belang. Deze oplaadpunten worden gemeengoed: op steeds meer recreatieve routes worden oplaadpunten voor e-bikes geplaatst. De grootste behoefte aan oplaadpunten is er bij winkelcentra en restaurants (38%). Andere zinvolle oplaadpunten zijn op plekken waar forenzen op het openbaar vervoer kunnen stappen (26%), bijvoorbeeld bij een treinstation of een bushalte, of bij zakendistricten (17%) als kantoorpanden en overheidsinstanties.

door ANNEMARIE VISSER laatste update: 8 jun 2015


Delen:

Archief