ElektrischeFietsTest.nl > Nieuws > Gratis e-bike voor student tegen overvolle treinen

Welke fiets zoek je?

Kies merk
Kies model
Kies bouwjaar

Gratis e-bike voor student tegen overvolle treinen

3ad4013989ab3b2dac06af53c3135dde-1442930755
Door Redactie

Kies je een elektrische fiets of een ov-studentenkaart? Voor deze keuze komt de student binnenkort wellicht te staan. Het is een van de maatregelen die het ministerie van Onderwijs onderzoekt om studenten uit de trein te houden tijdens de drukke spits.

Op de al jaren overbelaste Maaslijn begint volgende week een proef met het uitgeven van e-bikes aan vijftig studenten die minstens drie keer per week op het traject tussen Cuijk en Nijmegen reizen. Zij krijgen een fiets om deze 15 kilometer naar de universiteit of hogeschool af te leggen. Het is een aanvulling op de Reis Je Rijk-app waarmee studenten op de gehele Maaslijn cadeaus bij elkaar kunnen sparen wanneer zij buiten de spits reizen.

COLLEGES VERPLAATSEN

„Hiervoor werken onder meer Veolia Transport en onderwijsinstellingen sinds het einde van vorig schooljaar samen door bijvoorbeeld werkcolleges of werkoverleggen te vervroegen of juist te verlaten”, zegt Nick Verveen van Advier die in opdracht van het ministerie de app heeft ontwikkeld en test. „Maar niet iedereen is in staat de spits te mijden en voor deze mensen hebben we de e-bike als alternatief bedacht.”

CAPACITEIT

Een korte proef op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen met twintig studenten eerder dit jaar bleek succesvol. „Op basis van deze cijfers heeft het ministerie besloten de proef uit te breiden”, zegt Verveen. „De spits op de Maaslijn is altijd erg druk en door de infrastructuur is het lastig de capaciteit te vergroten. Van staan in de trein wordt niemand blij. De e-bike kan een bijdrage leveren aan het verminderen van de drukte.”

E-BIKE GOEDKOPER

Ook kan de fiets een bijdrage leveren aan de benodigde bezuinigingen die het ministerie moet doorvoeren. „Voor alle studenten is er een ov-studentenkaart bedongen. Deze is in feite al betaald, ook als je die niet gebruikt. Maar een fiets is natuurlijk goedkoper dan een ov-kaart. Met deze proef kunnen we bekijken of er een groep is die de ov-kaart wil inruilen voor een elektrische fiets. Of voor geld voor een woning in de buurt. Maar dat onderzoeken wij momenteel niet.”

De app houdt middels GPS en op Maaslijnstations en in de trein geplaatste iBeacons bij of studenten in de spits reizen of daarbuiten. Komt een student in de buurt van een iBeacon in de trein of op een van de Maaslijnstations, dan worden hem of haar vragen over de reis gesteld.

REIS JE RIJK

Als de e-bike een succes blijkt te zijn, kan het project eenvoudig uitgerold worden naar andere drukke trajecten in Nederland, zegt Verveen. Voor de uitbreiding van het spaarsysteem op de Reis Je Rijk-app is Verveen al verkennende gesprekken aan het voeren met landelijke en regionale vervoerders. Met de punten kunnen studenten bijvoorbeeld een abonnement op Netflix bij elkaar sparen of koffie kopen bij een aangesloten zaak op een station.

“Uiteindelijk wil ik ernaar toe dat vervoerders via de app ook kunnen communiceren met de reizigers om hen bijvoorbeeld beter te verdelen over de trein. Nu hoor je een conducteur weleens omroepen dat er genoeg ruimte is in wagon 5025, straks vraagt de app je om 100 meter verderop te gaan staan op het perron om uit te komen bij een lege coupé. Dat is de toekomst.”


Delen:

Archief