ElektrischeFietsTest.nl > Nieuws > Gemeenten en provincies tegen helmplicht Speed Pedelec

Welke fiets zoek je?

Kies merk
Kies model
Kies bouwjaar

Gemeenten en provincies tegen helmplicht Speed Pedelec

ION_E-Speed_H_ZWART_04501804m
Door Redactie

Vanaf 2017 moeten mensen met een speed pedelec of speed e-bike die tot 45 km/u ondersteunt verplicht een helm dragen. Gemeentes en provincies willen dit echter niet.

Daarover hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en alle provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO), zich donderdag uitgesproken.

Vanaf 2017 geldt voor gebruikers van deze e-bikes een helmplicht. Dat is beslist door minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz omdat de e-bike door Europa officieel wordt aangemerkt als bromfiets. Dat betekent dat mensen alleen op ‘speed pedelecs’ mogen met een bromfietshelm.

Zes organisaties, waaronder Bovag en de Fietsersbond, hebben al aangegeven dat deze vorm van helmplicht onpraktisch is. Het zou niet bij de fietscultuur van Nederland passen en het zou bovendien nieuwe gebruikers afschrikken. Een plicht om een “normale en gangbare” fietshelm te dragen, zou voldoende moeten zijn.

Brief

Gemeenten en provincies zijn het daarmee eens. Er is een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin de bezwaren voor een helmplicht worden uiteengezet. Donderdag is het Algemeen Overleg Verkeersveiligheid in de Kamer, waarin onder meer wordt gepraat over deze kwestie.

Een op de vijf fietsers in Nederland maakt gebruik van een e-bike. Begin dit jaar werd bekend dat de verkoop is gesteven met 16 procent. In totaal werden in 2014 meer dan 1,05 miljoen nieuwe fietsen verkocht. Daarbij zaten 223.000 e-bikes.

Bron: NU.nl

Delen:

Archief