ElektrischeFietsTest.nl > Nieuws > De 10 wintertips voor uw e-bike

Welke fiets zoek je?

Kies merk
Kies model
Kies bouwjaar

De 10 wintertips voor uw e-bike

e-wheelie-800x600
Door Redactie

We hebben al een aantal koude dagen gehad en het wordt daarom hoog tijd dat u weet hoe u uw e-bike in de winter in optimale conditie houd. We geven onderstaand 10 praktische tips, die zowel geschikt zijn voor doorfietsen in de winter of wanneer u de fiets voor langere tijd in de stalling zet.

Tip 1:

Neemt de temperatuur af, dan daalt ook de capaciteit van uw accu. Daarom is het raadzaam de accu binnenshuis op te laden. Maakt u geen gebruik van uw e-bike in de winter, bewaar de accu dan in een ruimte waar het niet zal vriezen en niet warmer wordt dan 30 graden. Let er ook op dat het geen vochtige ruimte is.

Tip 2:

Berg een gebruikte accu minstens halfvol op en laad hem om de maand weer naar het maximale.

Tip 3:

De accu niet aan de lader gekoppeld opbergen.

Tip 4:

Indien het display afneembaar is, neem deze dan ook mee naar binnen. Bij vorst kan er namelijk schade optreden.

Tip 5:

Fietspaden zijn in de herfst vaak bedekt met bladeren en vuil. Natte bladeren kunnen erg gevaarlijk zijn voor fietsers. Rijdt dus langzaam en vermijd plotselinge uitwijken.

Tip 6:

Houd rekening met de hogere snelheid van een e-bike. Pas uw rijgedrag aan om ongelukken te voorkomen.

Tip 7:

Controleer of de banden nog genoeg profiel hebben en op spanning zijn. Een band met een grover profiel geeft meer grip. Eventueel vuil verwijderen met een sponsje. Fietsspatborden zijn handig tegen opvattend vuil en vocht.

Tip 8:

In de herfst en in de winter is het zicht niet altijd even goed. Dagen worden korter en eerder donker. Goede functionele verlichting is daarom noodzakelijk. Het helpt om gezien te worden door andere weggebruikers. Daarnaast is het belangrijk dat u reflectoren op de trappers, als ook op de spaken heeft zitten. Extra reflectoren op het lichaam zijn daarom geen overbodige luxe. Dit geeft een hogere zichtbaarheid en daardoor veiligheid.

Tip 9:

Smeer naven, balhoofdonderdelen, trapas en pedalen in met lagervet.
Kijk of alle moeren en boutjes nog goed vastzitten en vet ze in met vaseline. Vervang roestige exemplaren indien nodig.

Tip 10:

Het is verstandig om in de winter uw zadel iets naar beneden te zetten, zodat u, indien nodig, snel met beide voeten stevig op de grond kan staan.


Delen:

Archief