ElektrischeFietsTest.nl > Nieuws > 300 miljoen keer op de elektrische fiets

Welke fiets zoek je?

Kies merk
Kies model
Kies bouwjaar

300 miljoen keer op de elektrische fiets

Tourtocht, toertocht, ebike
Door Redactie

Nederlanders stappen steeds vaker op de fiets en ze leggen er ook steeds meer kilometers mee af. En niet alleen ouderen, ook volwassenen onder de 65 jaar ontdekken de massaal de geneugten van het gemotoriseerde trappen, schrijft het AD.

Sinds 2005 is het fietsgebruik toegenomen met 11 procent, schreef het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) eind vorig jaar in het Mobiliteitsbeeld 2016. Dat komt deels door de e-bike, die behalve door ouderen ook steeds vaker wordt gebruikt door volwassenen jonger dan 65 jaar.

Dat er in Nederland een markt is voor de elektrische fiets, blijkt uit de cijfers. Bijna een op de drie nieuw verkochte fietsen is elektrisch. Op die trend speelde de E-bike Xperience, die dit weekend was in de Jaarbeurs in Utrecht, handig in. Er zijn nu zeker 1,3 miljoen e-bikes in ons land, en dat aantal groeit door. De gemiddelde prijs voor een e-bike is ruim 1.800 euro. Dat is bijna het dubbele van de prijs voor een reguliere fiets.

Nederlanders gebruiken de elektrische fiets bovendien ook steeds vaker: jaarlijks stappen we grofweg 300 miljoen keer op de elektrische fiets. Daarbij wordt de duizelingwekkende afstand van zo’n 1,5 miljard kilometer overbrugd. Dat is bijna twee keer op én neer naar de maan.

Vooral het gebruik van de e-bike onder 50- tot 65-jarigen neemt toe. Reden zij in 2013 nog 30 procent van alle e-bikekilometers, in 2015 was dit al 37 procent. Mensen pakken de fiets niet alleen vaker in hun vrije tijd, ook fietsen zij vaker naar onderwijsinstellingen en werk.

Volgens de Fietsersbond valt alleen de populariteit van de speed pedelec een beetje tegen. ,,Van die ontzettend snelle e-bike die 45 kilometer per uur kan, werden er in 2016 ongeveer net zoveel verkocht als in 2015″, licht Martijn van Es van de Fietsersbond toe. ,,We hadden daar hoge verwachtingen van, maar dat valt dus nog wel een beetje tegen.”


Delen:

Archief